Kuldīgas Galvenajā bibliotēkā ceļojošā skolēnu zīmējumu un domrakstu izstāde “Mana Satversme” skatāma pēdējo reizi

12.02.2019.

Pirmdien, 11. februārī, Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele Kuldīgas Galvenajā bibliotēkā uzstājās ar priekšlasījumu par Satversmē nostiprinātajām pamatvērtībām un pēdējo reizi atklāja apskatei Satversmes tiesas rīkotā skolēnu zīmējumu un domrakstu konkursa darbu izstādi “Mana Satversme”.

Pasākuma atklāšanā uzrunu teica Kuldīgas Galvenās bibliotēkas sabiedrisko attiecību speciāliste Itija Vespere, kas pastāstīja klātesošajiem par izstādes tapšanu. Savukārt Kuldīgas domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa savos ievadvārdos pauda prieku, ka Satversmes tiesa ar skolēniem veido šāda veida dialogu, tādējādi izglītojot skolu jaunatni par Satversmes nozīmīgumu demokrātiskā Latvijā, kā arī uzsvēra, ka no Kuldīgas ir nācis Augstākās tiesas senators Kristaps Valters, kas pēc Latvijas dibināšanas 1918. gadā ir bijis klāt pie Latvijas tiesu sistēmas izveides un sniedzis ieguldījumu Senāta autoritātes nostiprināšanā.

Ineta Ziemele savu priekšlasījumu sāka ar skolēnu zīmējumu un domrakstu konkursa idejas rašanās priekšvēsturi, stāstot, kā Satversmes tiesas tiesneši nonāca līdz šai idejai. Viņa uzsvēra, ka tiesneši, redzot to, cik mazs laiks Latvijas izglītības sistēmā tiek atvēlēts, lai runātu par Latvijas pamatlikumu, ir nolēmuši uzņemties iniciatīvu un caur šo konkursu aktualizēt svarīgas ar Latvijas valstiskumu saistītas tēmas. Pēc tam Ineta Ziemele sniedza ieskatu, kā Satversme ir tapusi, stāstīja par to, kāpēc tā nav zaudējusi savu aktualitāti arī pēc 97 gadiem, kā arī vērsa uzmanību uz to, ka Latvijas iedzīvotāji joprojām mācās dzīvot pēc Satversmē noteiktajām vērtībām.

Aplūkojot skolēnu zīmējumus un citātus no domrakstiem, Ineta Ziemele secināja, ka visi, skolēnu darbi sevī ietver domu, ka Satversme mūs sargā. Viņa atzina, ka skolēniem savos darbos ir izdevies parādīt Satversmes nozīmi, tās daudzpusību.

Sava priekšlasījuma noslēgumā Ineta Ziemele klātesošajiem novēlēja atrast un saglabāt savu iekšējo brīvību un būt radošiem.

Pasākumā piedalījās Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma un Kuldīgas Centra vidusskolas skolēni un pedagogi, Kuldīgas pašvaldības pārstāvji, bibliotēkas darbinieki, kā arī citi interesenti.

Izstāde Kuldīgas Galvenajā bibliotēkā būs apskatāma līdz pat šā gada 3. martam.

Kā jau vēstīts iepriekš, skolēnu ceļojošā izstāde “Mana Satversme” jau apceļojusi lielākās Latvijas reģionu bibliotēkas. Izstādi varēja aplūkot Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Preiļu Galvenajā bibliotēkā, Limbažu Galvenajā bibliotēkā, Latgales Centrālajā bibliotēkā, Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā, Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrā un Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā. Kuldīgas Galvenajā bibliotēkā izstāde tiek izstādīta pēdējo reizi, pēc izstādes beigām tā tiks nodota Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājumā.

Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele ar Kuldīgas domes priekšsēdētāju Ingu Bērziņu. Foto: Itija Vespere.

Pasākuma atskata video veidojusi Skrundas televīzija.