VIDEO IERAKSTS: Sarunas par Latviju. Personība un valsts

27.10.2020.

Šodien, 27. oktobrī, plkst. 18.00 tiešraidē varēs vērot Sarunas par Latviju. Šajā reizē sarunas tēma būs “Personība un valsts”, ko izcels Kārļa Skalbes pasakas “Kā es braucu Ziemeļmeitas lūkoties” citāts “Cik zemas, cik zemas bij viņu debesis!”. Pasākumu jau sesto reizi organizē Satversmes tiesa sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku.

Sarunas atklās Satversmes tiesas priekšsēdētāja Sanita Osipova, vadīs rakstniece Rudīte Kalpiņa. Sarunāsies ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta, ekonomikas antropologs Andris Šuvajevs un grāmatzinātnieks Viesturs Zanders. Noslēgumā sarunas kopsavilkumu veidos Eiropas Savienības Tiesas tiesnese Ineta Ziemele.

Šoreiz Sarunas par Latviju rosinās uz domu apmaiņu par personības un valsts mijiedarbību. Detalizētāka informācija par pasākumu pieejama šeit.

Video ieraksts šeit: https://www.facebook.com/lnb.lv/videos/263553015091776/

Foto no pasākuma pieejami šeit.

Par Sarunām par Latviju

Satversmes tiesa, godinot valsts 100. gadadienu, 2018. gadā aizsāka sadarbību ar LNB, veidojot jaunu tradīciju – dažādu nozaru profesionāļu un viedokļu līderu sarunas par Latviju, Latvijas tautu un Satversmē ietvertajām vērtībām. Sarunu ietvaros tās dalībnieki, iedvesmojoties no latviešu vēstures un kultūras mantojuma spilgtākajām epizodēm un nozīmīgākajiem darbiem, diskutē par dažādām tēmām, kas skar Latvijas sabiedrību, Latvijas valsts esību un izaicinājumus.

Pirmajās sarunās tika caurskatīti rakstnieces Māras Zālītes autobiogrāfiskie romāni “Pieci pirksti” un “Paradīzes putni”, runājot par latviešu tautas pagātnes pieredzi, pagātnes mantojuma pārvarēšanu, Latvijas valstij simtgades slieksni sasniedzot un to pārkāpjot.

Video:

 

Otrajās sarunās priekšplānā tika izvirzīta Latvijas likteņupe – Daugava, aplūkojot tās nozīmi Latvijas valsts veidošanās un attīstības procesā.

Video:

Trešajās sarunās tika analizēti raksti, kas veido nāciju, lai parādītu ciešo Latvijas kultūras un vēstures mantojuma sasaisti ar valsti un tiesībām.

Video:

Ceturtajās sarunās tika runāts par Satversmē ietvertajām vispārcilvēciskajām un kristīgajām vērtībām. Tika meklēta atbilde uz jautājumu: vai Satversmē ir iekodēta pretruna?

Video:

Piektajās sarunās tika diskutēts par atbildības un brīvības ciešo sasaiti.

Video: