Satversmes tiesas priekšsēdētaja Alda Laviņa uzruna Ukrainas Konstitucionālās tiesas dāvinājuma Latvijas Nacionālajai bibliotēkai pasniegšanas pasākumā

13.09.2022.

Aldis Laviņš

Satversmes tiesas priekšsēdētajs

Uzruna Ukrainas Konstitucionālās tiesas dāvinājuma Latvijas Nacionālajai bibliotēkai pasniegšanas pasākumā

2022. gada 13. septembrī

Cienījamie Ukrainas Konstitucionālās tiesas un Satversmes tiesas tiesneši, Latvijas Nacionālās bibliotēkas pārstāvji, klātesošie!

Esiet sveicināti Latvijas Nacionālajā bibliotēkā pie Tautas grāmatu plaukta!

Visa 2022. gada garumā ar dažādiem svinīgiem sarīkojumiem tās simtajā dzimšanas dienā tiek godināta mūsu Satversme, kas ir viena no senākajām spēkā esošajām konstitūcijām Eiropā! Un tieši šajā zīmīgajā laikā mēs, Satversmes tiesas saime, ļoti novērtējam Ukrainas Konstitucionālās tiesas kolēģu simbolisko žestu, dāvājot Latvijas Nacionālajai bibliotēkai retu grāmatu par citu dokumentu, kas ir nozīmīga liecība Ukrainas un Eiropas demokrātijas un tiesiskuma attīstības vēsturē.

Šis dokuments, par kuru savā uzrunā stāstīja Ukrainas Konstitucionālās tiesas priekšsēdētāja vietas izpildītājs Sergijs Holovatijs, iezīmē ukraiņu tautas tiesiskās domas attīstību jau 18. gadsimta sākumā un to varētu uzskatīt par ukraiņu konstitucionālisma tradīcijas pirmsākumu. Tā būtībā ir viena no pirmajām iniciatīvām Eiropas kultūrtelpā nostiprināt varas dalīšanas principu.

Jau daudzus gadus esam cieši sadarbojušies ar Ukrainas Konstitucionālās tiesas kolēģiem, stiprinot demokrātiju un tiesiskumu mūsu valstīs. Arī šajos grūtajos laikos par spīti Krievijas Federācijas militārajai agresijai mūsu ukraiņu kolēģi turpina savu darbu, īstenojot savas dzimtenes konstitūcijas virsvadību un aizsargājot cilvēka pamattiesības. Savukārt jau rīt Ukrainas Konstitucionālās tiesas delegācija piedalīsies Satversmes tiesas rīkotajā starptautiskajā konferencē “Ilgtspēja kā konstitucionālā vērtība: nākotnes izaicinājumi”.

Esam no sirds pateicīgi Ukrainas Konstitucionālajai tiesai par pasniegto dāvinājumu Latvijas Nacionālajai bibliotēkai, kur ikviens interesents tagad varēs iepazīties ar šā Eiropas tiesību vēsturē nozīmīgā dokumenta saturu!